sâmbătă, 15 august 2009

realitatea radio

   Cred că ar fi o idee foarte bună înfiinţarea unui post de radio, complementar postului tv Realitatea,care să difuzeze toate emisiunile si talk-show-rile tv la radio. Pentru cei care au ocupaţii mai puţin solicitante intelectual şi,în acelaşi timp,interesaţi de viaţa socetăţii,ştirile orei şi comentariile unor oameni avizaţi cu privire la acestea ar fi mult mai interesante decât aceeaşi muzică ternă,sacadată,banală,întreruptă adesea de comentarii adesea inepte sau glume nesărate ale realizatorilor radio.

Spiru Haret - da sau nu

   Din câte am auzit, dotările de la Spiru Haret nu sunt deloc de lepădat. E drept, numărul de studenţi e foarte mare şi, ceea ce e mai îngrijorător, majoritatea la ID.
   Ministerul spune că normal este ca fiecărui profesor să îi corespundă max. 25 studenţi. Însă, în cazul ID, mă întreb pentru ce e nevoie de un profesor la 25 elevi?
Ce să le facă? La nevoie, pentru verificări periodice, consultări etc. există posibilitatea foarte facilă prin internet şi webcam, cu întâlniri virtuale stabilite prin internet. La fel şi unele examene ce necesită verificarea pronunţiei, vocii, cunoştinţelor prin metode orale. Însă cu condiţia ca supraveghetorii din centrele locale, ca şi examinatorii din facultate să îşi păstreze intransigenţa şi imparţialitatea, să reziste încercărilor de fraudă.
Pe de altă parte, există unele profile (de exemplu sport, muzică, medicină etc.) unde este greu de imaginat o pregătire adecvată a studenţilor după verificări numai pe baza examenelor tip grilă. Aici nu poate exista ID.
   Concluzionând, în condiţiile tehnicii de azi, mi se pare acceptabilă existenţa sistemului de studii la distanţă, pe care se bazează atât de mult univ. Spiru Haret, însă cu condiţia să se gândească nişte soluţii prin care să sporească contactul profesor-elev, fie prin instalarea de webcam-uri în centrele teritoriale şi comunicarea periodică cu profesorii, fie prin deplasarea periodică a profesorilor la aceste centre şi verificarea stadiilor de pregătire a studenţilor arondaţi lor.
   În plus, ca să fac o previziune, mă aştept ca peste circa 5-10 ani ID să devină principala modalitate de studiu, renunţându-se asrfel la o mulţime de cheltuieli pentru studenţi, în primul rând ptr cei din provincie. Vom fi atunci cu toţii nevoiţi să acceptăm că este mult mai convenabil şi mai firesc să studiem acasă comod şi să susţinem verificările şi examenele la centrele teritoriale prin intermediul internetului, decât să ne deplasăm la 100-200-300 km de casă, să căutăm cazare, masă, condiţii de studiu, într-un centru universitar aglomerat, unde să facem de multe ori acelaşi lucru ca şi de la distanţă. Iar centrele universitare vor fi în continuare esenţiale pentru formarea cadrelor didactice, pentru cercetare şi, fireşte, pentru studenţii la zi, norocoşii care fie locuiesc în oraşul universitar sau împrejurimi, fie îşi permit luxul de a plăti casă şi masă în oraşul respectiv.

Bulă şi viespea

  Vine Bulă la şcoală cu o buză umflată. Profesoara îl întreabă:
- Ce-ai păţit, Bulă?
- Ei, am fost cu tata la pescuit şi mi s-a aşezat o viespe pe buză.
- Vaaai, săracul de tine! Şi te-a înţepat?
- Nu, n-a apucat: a omorât-o tata cu vâsla...