joi, 9 septembrie 2010

nedumeriri

* Cu ce viteză se deplasează întunericul?

* De ce nu există mâncare pentru pisici, cu gust de şoareci?

* Dacă azi sunt zero grade şi mâine e de două ori mai frig, ce temperatură va fi mâine?


Enigma - The dream of dolphin

Enigma lui Michael Creţu

Butonând azi canalele TV, dau peste un documentar preluat de pe Deutsche Velle, în care era prezentat un top al celor mai de succes albume de muzică din Germania din toate timpurile. Printre cei din frunte, erau menţionaţi Rammstein, Donna Summer (stabilită în Germania), Kraftwerk, Scorpions. Nume emblematice, cunoscute bine în toată lumea. În studioul emisiunii, invitat era Michael Creţu. În final este prezentat locul unu: Enigma, cu albumul The Cross of Changes – 1993. Adică acelaşi Michael Creţu, acesta fiind de fapt producătorul proiectului Enigma, compozitorul, creatorul fenomenului Enigma.  Altfel spus, cel mai de succes om de muzică din Germania din toate timpurile este, de fapt, un român!
   Născut în Bucureşti în 1957, acesta s-a stabilit la începutul anilor '70 în Germania, unde a avut imens succes, atât cu viitoarea sa soţie, Sandra, cât şi cu proiectul Enigma, cu ambele ajungând pe primele locuri în topuri în toată lumea. De asemenea, a avut, de-a lungul timpului, numeroase colaborări muzicale, din care printre cele mai notabile mi se par cele cu Boney M, Goombay Dance Band, Mike Oldfield, ATB.
   Şi încă un detaliu interesant: tatăl său era român, iar mama austriacă; însă ceea ce mi se pare şi mai semnificativ este faptul că unchiul său a fost marele violonist Ion Voicu, cel care le-a spus părinţilor că acesta are talent la muzică, îndrumându-l spre liceul de muzică şi, ulterior, spre continuarea studiilor în străinătate, respectiv la Paris şi, mai târziu, Frankfurt, unde a absolvit conservatorul.

Iată câteva din compoziţiile sale:


Enigma - Sadness


Enigma - Return to innocence


Enigma - Celtic Dream


Enigma - The dream of the dolphin


Sandra - Maria Magdalena


Sandra - In the Heat of the Night


Sandra - Hi! Hi! Hi!


Sandra - Loreen