vineri, 5 martie 2010

Mircea Badea şi narcisismul

Iată întreg conţinutul postării de ieri a lui Mircea Badea:
"L-au scos pe imbecil de pe site. Le-a venit Gândul cel bun. Imbecilul face spume." Iar titlul era începutul postării: "L-au scos..."
   Mulţi s-au întrebat, justificat, despre cine e vorba, cine o fi nefericitul la răul căruia jubilează marele, inegalabilul, sclipitorul om de televiziune Mircea Badea (las ghilimelele la îndemâna fiecăruia, să le pună unde crede de cuviinţă). După îndelungi căutări, în speţă prin comentariile postării, am aflat că persoana cu pricina este Vali Petcu, alias Zoso, un blogger de mare calibru şi foarte apreciat. Însă nu asta e problema.
  De destulă vreme am constatat că Mircea Badea îşi tratează blogul personal cam cu sictir, făcând adesea experimente cinice cu fanii săi. Cel prezentat mai sus e unul dintre multele exemple. Majoritatea postărilor sale sunt mai mult nişte fraze scurte, care nu spun aproape nimic, aruncate la mişto parcă, pentru a vedea reacţia cititorilor şi numărul de fraieri care comentează mai mult sau mai puţin din inerţie şi, oricum, fără rost, pentru că autorul nu catadicseşte niciodată să răspundă comentariilor fanilor săi.(din acest punct de vedere mult mai de apreciat sunt blogurile lui Mihai Bendeac, Dan Negru, sau chiar Adrian Năstase, toţi aceştia făcându-şi timp să citească comentariile şi să răspundă la ele...)  
  De altfel, dacă analizăm un pic conţinutul postărilor sale, putem observa că în general acestea se concentrează în trei direcţii: 1. afişarea cifrelor ameţitoare de rating obţinute de emisiunea sa, sau locul fruntaş ocupat de blogul său în tot felul de  clasamente (fără a sesiza, se pare, că succesul blogului său este de fapt ecoul succesului la TV), demonstrând, astfel, cât de tare e el în comparaţie cu "duşmanii" săi; 2. mici răfuieli, sau exprimarea "grijii" pentru soarta celor pe care nu-i înghite, caz în care îi gratulează, în stilu-i caracteristic, cu tot felul de epitete "măgulitoare", la fel ca şi la TV; 3. micile/marile sale pasiuni, total neinteresante pentru marele public,
şi anume bătaia, maşinile, şi fotografii sau clipuri video cu EL în prim-plan. Rar, alte subiecte. Şi mai rar, subiecte cu adevărat sclipitoare, care merită citite.
   În consecinţă, eu unul am ales să elimin blogul său din lista mea de bloguri favorite. Voi rămâne, totuşi, spectatorul său fidel la TV, întrucât în emisiunile sale este nevoit să dea tot ce poate pentru a rămâne sus, la cotele de audienţă pe care le iubeşte cu atât nesaţ, fără a face acea economie extremă de mijloace, de care face uz pe blog.
   Deşi succesul i s-a urcat periculos de mult la cap, Mircea Badea rămâne, poate, cel mai charismatic şi mai plin de spontaneitate om de televiziune al momentului. Chiar dacă blogul său a devenit o dezamăgire pentru mine, un fel de instrument de testare a publicului emisiunilor sale TV, a percepţiei acestuia faţă de opiniile şi manifestările sale de tot felul, emisiunile sale TV se bucură, meritat - zic eu, de un mare succes datorită inteligenţei, spontaneităţii şi francheţii sale, şi, poate, de ce nu?, tocmai ego-ului său adesea supradimensionat.


Tori Amos - Crucify