vineri, 24 septembrie 2010

muzică Gaga...

Trist, foarte trist a ajuns muzica pop modernă, dacă Lady Gaga (o artistă care ar fi fost considerată bunicică, în cel mai bun caz, dacă nu chiar mediocră, dacă ar fi activat acum 25 de ani) a devenit cea mai adulată, mai premiată, mai mediatizată vedetă contemporană!!!
  Pentru edificare, ascultaţi melodiile de top din anii 1985 - 1986 şi comparaţi:


1985 #1 songs - billboard charts



1986 #1 songs - billboard charts

joi, 9 septembrie 2010

nedumeriri

* Cu ce viteză se deplasează întunericul?

* De ce nu există mâncare pentru pisici, cu gust de şoareci?

* Dacă azi sunt zero grade şi mâine e de două ori mai frig, ce temperatură va fi mâine?


Enigma - The dream of dolphin

Enigma lui Michael Creţu

Butonând azi canalele TV, dau peste un documentar preluat de pe Deutsche Velle, în care era prezentat un top al celor mai de succes albume de muzică din Germania din toate timpurile. Printre cei din frunte, erau menţionaţi Rammstein, Donna Summer (stabilită în Germania), Kraftwerk, Scorpions. Nume emblematice, cunoscute bine în toată lumea. În studioul emisiunii, invitat era Michael Creţu. În final este prezentat locul unu: Enigma, cu albumul The Cross of Changes – 1993. Adică acelaşi Michael Creţu, acesta fiind de fapt producătorul proiectului Enigma, compozitorul, creatorul fenomenului Enigma.  Altfel spus, cel mai de succes om de muzică din Germania din toate timpurile este, de fapt, un român!
   Născut în Bucureşti în 1957, acesta s-a stabilit la începutul anilor '70 în Germania, unde a avut imens succes, atât cu viitoarea sa soţie, Sandra, cât şi cu proiectul Enigma, cu ambele ajungând pe primele locuri în topuri în toată lumea. De asemenea, a avut, de-a lungul timpului, numeroase colaborări muzicale, din care printre cele mai notabile mi se par cele cu Boney M, Goombay Dance Band, Mike Oldfield, ATB.
   Şi încă un detaliu interesant: tatăl său era român, iar mama austriacă; însă ceea ce mi se pare şi mai semnificativ este faptul că unchiul său a fost marele violonist Ion Voicu, cel care le-a spus părinţilor că acesta are talent la muzică, îndrumându-l spre liceul de muzică şi, ulterior, spre continuarea studiilor în străinătate, respectiv la Paris şi, mai târziu, Frankfurt, unde a absolvit conservatorul.

Iată câteva din compoziţiile sale:


Enigma - Sadness


Enigma - Return to innocence


Enigma - Celtic Dream


Enigma - The dream of the dolphin


Sandra - Maria Magdalena


Sandra - In the Heat of the Night


Sandra - Hi! Hi! Hi!


Sandra - Loreen

vineri, 3 septembrie 2010

testul celor trei

Această scurtă povestire i-a fost atribuită lui Socrate (399 - 469 DC).

Într-o zi, marele filozof s-a întâlnit întâmplător cu o cunoştinţă care alerga spre el agitat şi care i-a spus:
- Socrate, ştii ce-am auzit tocmai acum, despre unul dintre studenţii tăi?
- Stai o clipă, îi replică Socrate. Înainte să-mi spui, aş vrea să treci printr-un mic test. Se numeşte Testul celor Trei.
- Testul celor Trei?
- Aşa este, a continuat Socrate. Înainte să-mi vorbeşti despre studentul meu, să stăm puţin şi să testăm ce ai de gând să-mi spui. Primul test este cel al Adevărului. Eşti absolut sigur că ceea ce vrei să-mi spui este adevărat?
- Nu, spuse omul. De fapt doar am auzit despre el.
- E-n regulă, zise Socrate. Aşadar, în realitate, tu nu ştii dacă este adevărat sau nu. Acum să încercăm testul al doilea, testul Binelui. Ceea ce vrei să-mi spui despre studentul meu este ceva de bine?
- Nu, dimpotrivă...
- Deci, a continuat Socrate, vrei să-mi ceva rău despre el, cu toate că nu eşti sigur că este adevărat?
Omul a dat din umeri, puţin stânjenit.
Socrate a continuat:
Totuşi mai poţi trece testul, pentru că există a treia probă - filtrul Folosinţei (dacă e de folos). Ceea ce vrei să-mi spui despre studentul meu îmi este de folos?
- Nu, nu chiar...
- Ei bine, a conchis Socrate, dacă ceea ce vrei să-mi spui nu este nici Adevărat, nici de Bine, nici măcar de Folos, atunci de ce să-mi mai spui?
Omul era învins şi s-a ruşinat.


Keith Jarrett - Memories of tomorrow