Nu mă pot pronunţa în legătură cu veridicitatea acestor informaţii, aşa că le redau nemodificate în nici un fel.
Voi începe cu cea mai interesantă poveste, foarte puţin cunoscută şi/sau comentată, şi anume cea a lui Ion Iliescu.
-- Probabil că niciun alt președinte nu a avut atâtea probleme cu mama/mamele precum Ion Iliescu. Biografia cam netransparentă a fostului președinte a făcut obiectul a sute de articole în presă, pornind mai ales de la faptul că Iliescu avea o mamă naturală, Maricica, bulgăroaică de origine, cu sânge rrom, după unele surse, care îl abandonase în copilărie. “Adevărul este că împrejurările vieții au făcut ca, la vârsta de un an să fiu abandonat de propria-mi mamă, care nu s-a interesat niciodată de soarta mea. Nu i-am reproșat, niciodată nimic...” recunoștea, în 1993, Ion Iliescu, într-o scrisoare către Cornel Nistorescu. O a doua mamă, Marița, era cea care îl crescuse și pe care o recunoștea drept adevărata lui mamă. Despre Marița se spune că luptase în războiul civil din Spania, lucrase pentru Ana Pauker și avea un dosar de cadre excelent din punctul de vedere al PCR.
-- Acum patru decenii, moartea, la 81 de ani, a mamei lui Nicolae Ceaușescu, Lixandrina Ceaușescu, a produs un veritabil miracol, pentru acele vremi: dictatorul fără Dumnezeu, atât de pornit împotriva bisericilor și a credinței, în general, a acceptat ceea ce părea de necrezut. El și-a înmormântat mama cu slujbă de înmormântare, ținută de un sobor de preoți, și a făcut pomeni pentru întregul Scornicești. Încă și mai de necrezut, Ceaușescu a dat ordin să se construiască o biserică în amintirea mamei, lucru care a fost executat întocmai. Dictatorul comunist a făcut asta pentru că Lixandra Ceaușescu fusese dintotdeauna o femeie profund religioasă. La fel a procedat și cînd murise tatăl său, Andruță, cu un an înainte. Cum a primit Nicolae Ceaușescu vestea morții tatălui relatează, într-o carte de amintiri, Mihaela Ceaușescu, nepoată a dictatorului: “Era pur şi simplu copleşit de durere şi de deznădejde. Umbla cumva rătăcit şi îndurerat prin cele două odăiţe din casa părintească. Acceptase înmormântarea cu popi de dragul bunicii, Lixandra, dar maximum doi”.
Lixandra Ceaușescu era analfabetă, însă apreciată de vecinii săi ca fiind o femeie „muncitoare şi apropiată faţă de cei din jur”. Ea bătea des bisericile și mergea chiar la presupuși sfinți, precum legendara Fecioară de la Parepa, unde săruta toate icoanele și se plângea că fiul ei e un necredincios. În replică, faimoasa prezicătoare a înștiințat-o că, din acest motiv, într-o zi i se va întâmpla ”ceva foarte rău”. Se mai știe despre mama lui Ceaușescu, Militaru, după tată, faptul că se trăgea din familia unui căpitan din oastea lui Tudor Vladimirescu.
Despre următoarele două biografii am serioase rezerve în privinţa verităţii, dat fiind că informaţiile respective se pare că au ca sursă principală pe Corneliu Vadim Tudor.
-- Emil Constantinescu a fost atacat în mai multe rânduri de lideri naționaliști precum Corneliu Vadim Tudor și Ion Coja, care au susținut că dețin informații potrivit cărora ambii părinți ai fostului președinte ar fi fost evrei, numele adevărate ale lor fiind Pataievici (tatăl) și Cazbici (mama, înainte de căsătorie). Despre mama lui Emil Constantinescu s-a mai spus că se trage dintr-o familie de evrei anarhiști, izgoniți din Elveția și pripășiți în Rusia înainte de 1918, în Basarabia mai exact.
-- Acelaşi Corneliu Vadim Tudor a susținut adesea că Traian Băsescu nu ar fi fiul natural al lui Dumitru Băsescu, ofițerul mort acum opt ani, și că ar avea tot origine evreiască, la fel ca Emil Constantinescu: „Surse din Serviciile Secrete ne-au informat că tatăl adoptiv al lui Traian Băsescu se numea Dumitru şi era de meserie tâmplar. El s-a născut într-o localitate de lângă Bacău. A urmat şcoala Militară, făcând parte din promoţia 30 decembrie 1949. Dupa absolvirea şcolii Militare, acesta a fost repartizat la Divizia Mecanizată “Mărăşeşti” din localitatea Basarabi (jud. Constanţa), devenind şef al BDS (Biroul de Documente Secrete). La scurt timp, ofiţerul a cunoscut o femeie din localitate, pe nume Elena, de profesie croitoreasă, divorţată şi cu doi copii mici – Traian şi Mircea. Tatăl natural al celor doi copii, evreu, plecase din România, abandonându-şi soţia şi copiii. Menţionăm că şi mama celor doi, care trăieşte, este tot de origine evreiască. Dumitru Băsescu s-a căsătorit cu acea femeie şi i-a adoptat pe cei doi minori” relata Vadim în gazetele proprii.
Adrian Severin avea, și el, o teorie proprie, potrivit căreia părinții lui Traian ar fi fost de origine tătară. În realitate, e mult mai probabil ce au relatat presei rude ale președintelui, de-a lungul anilor, anume că Elena s-a căsătorit cu Dumitru în 1949, într-un moment în care acesta fusese detașat cu regimentul de tancuri la Basarabi, lîngă Constanța și cînd multe fete ale locului au dat iama în tinerii ofițeri, ori invers, ceea ce a avut drept rezultat un număr record de nunți, la scurtă vreme.
Adrian Severin avea, și el, o teorie proprie, potrivit căreia părinții lui Traian ar fi fost de origine tătară. În realitate, e mult mai probabil ce au relatat presei rude ale președintelui, de-a lungul anilor, anume că Elena s-a căsătorit cu Dumitru în 1949, într-un moment în care acesta fusese detașat cu regimentul de tancuri la Basarabi, lîngă Constanța și cînd multe fete ale locului au dat iama în tinerii ofițeri, ori invers, ceea ce a avut drept rezultat un număr record de nunți, la scurtă vreme.
Kansas - Dust in the wind